Iets over mij

Harry Schoemaker's Fotografie

Dit is mijn startpagina en toegang tot mijn andere sites

waar afbeeldingen van de diverse soorten fotografie te zien zijn.

OVER MIJ

Ik ben Harry Schoemaker

een Nederlandse hobby-fotograaf

die in de mooie stad Rotterdam woont

Mijn benadering

 

Er bestaat een groot verschil in benadering tussen de verschillende soorten van fotografie zoals deze op deze site genoemd worden.

 

Kun je in de ene categorie de situatie naar je eigen hand zetten zoals bij Modellenfotografie en sommige vormen van Makro-fotografie; zul je in andere categorieën geduld moeten hebben tot zich een 'mooi plaatje' voordoet zoals bijvoorbeeld bij het fotograferen van vogels en andere dieren en weer andere keren is het juist de situatie zoals die zich op dat moment voordoet zoals bij het fotograferen van steden.

 

Ik zoek steeds een afbeelding zo te maken dat hij weergeeft wat ik op dat speciefieke moment heb gezien of ervaren.

Door zuinig te zijn en jarenlang sparen heb ik in de afgelopen 50 jaren mezelf van steeds beter materiaal kunnen voorzien. Op 14-jarige leeftijd (1966) begon het allemaal met mijn allereerste camera. Dat was een Kodak instamatic, waarmee ik toen voornamelijk natuur, architectuur en vliegtuigen fotografeerde.

 

Later (ik was toen ongeveer 17 jaar - 1969) werd deze, na er lang voor gespaard te hebben, omgewisseld voor mijn eerste spiegelreflex camera. Dit werd een Exakta, waarmee ik gebruik makend van NS-tienertoer kaarten door het hele land trok om er foto's van landschappen en architectuur mee te maken.

 

Nadat ik ongeveer 15 jaar met de Exakta had gefotografeerd raakte deze lichtlek en besloot ik hem niet te laten repareren, maar te vervangen. De vervangende camera werd de Konika FT1 Motor (1984). Ik maakte nog steeds voornamelijk dia's om de kosten te beperken. Helaas heeft de tand des tijds (schimmel) veel van die opnames aangetast. Op dit moment werk ik nog alleen digitaal.

 

Pas enige jaren geleden (rond 1995) ben ik daarnaast ook begonnen foto's van mensen te maken (vnl. portretten). Jaren lang ben ik dus vooral actief geweest als fotograaf van natuur- en stadsgezichten.

Door het feit dat ik er thuis geen ruimte voor heb en ook de middelen niet heb er een ruimte voor te huren, heb ik voor modellen- en prtretfotografie geen eigen studio. Maar op locatie zijn ook voor modellenfotografie zeker ook heel wat mooie foto's te maken.

 

Het was ook in 1995 dat ik mijn eerste digitale camera kocht. De Petax Optio. Later schafte ik de Fuji S9500 aan en sindsdien fotografeer ik eigenlijk alleen nog digitaal.

 

Al zijn de fotosessies gratis, toch heb ik sinds juni 2007 er niet veel meer gedaan. Eerst door problemen met de knieën, toen door problemen met de camera die een jaar later werden opgelost door vervanging van de camera, en doordat ik een re-integratietraject aangeboden kreeg en daarop volgend op eigen verzoek een periode van werken met behoud van uitkering mocht doen (Re-integratie coach / trainer).

En vervolgens verbood Sociale zaken me een half jaar lang om foto’s te maken gevolgd door een jaar waarin me verboden werd om gemaakte foto’s te tonen. Gedurende die periode heeft men mijn hobby voor een groot deel afgenomen en er voor gezorgd dat er mensen waren die mij gingen wantrouwen doordat ik de reeds gesloten contracten (eveneens in opdracht van Sociale zaken) moest verbreken.

 

Mijn specialisme is door het herhaaldelijk doen, komen te liggen op stadsgezichten-, natuur- en modellen-fotografie*, en vooral de combinatie hiervan! Ik maakte de foto's van modellen dan ook graag in een natuurlijke omgeving (thuis, op hun werk, in de natuur of in de stad).

 

Al met al heb ik in de loop der jaren redelijk wat ervaring opgebouwd. Maar ook nu trek ik zodra het kan nog steeds graag even de stad of de natuur in om er foto's te maken en/of nieuwe dingen uit te proberen.

 

De hiernaast afgebeelde Canon 30D heeft nadat ik de Canon 5D kocht geruime tijd te koop gestaan maar ik gebruik hem nu voor het fotograferen van evenementen en voor het fotograferen tijdens wandelingen. De 28-200mm lens is daardoor de vaste lens op deze camera geworden.

 

Net als al het overige fotografeer ik ook personen graag zo natuurlijk mogelijk, ik bedoel hiermee dat ik steeds tracht de werkelijke aard, of de werkelijke schoonheid van het model vast te leggen en niet al op voorhand door kunstgrepen een ideaalbeeld zoek te creëren. Mijn passie ligt in de fotografie van de natuur en personen, of nog beter: de combinatie van beide, al is hiertoe niet veel gelegenheid, gezien veel "modellen" liever bij een professionele fotograaf met een studio gaan dan naar iemand die het puur voor de hobby doet en geen studio heeft.

 

Voor modellen maak ik de meest voorkomende en gewenste foto's (Foto's zijn zichtbaar op mijn site hs-modellenfotografie.nl). Men kan, als ik er mogelijkheden voor zie, van mij de foto's krijgen die men zelf graag wil hebben,

 

*) Een 'model' is voor mij iedereen die voor mij model wil staan en mij daarmee wil helpen deze vorm van fotografie op een hoger niveau te brengen

 

Interview

 

Op 11 november 2011 vond er een interview plaats voor een lokaal blaadje.

Het is al even geleden, maar wanneer u wilt weten wat er toen geschreven werd,

kunt u dat hier lezen

CONTACT US

Rhijnauwensingel 176

3077 EV Rotterdam

hs-fotografie@gmail.com

Tel: 010-341 9776

FOLLOW US

Twitter

Facebook

Google +

Copyright

Al mijn foto's hebben copyright.

Echter het is u toegestaan om deze, voor privé-gebruik te downloaden. en met naamsvermelding te gebruiken,

(zie pag. "Copyright")